Izlet v Velenje

V soboto, 19. oktobra 2013 smo se ob sedmi uri zbrali pri Domu krajanov in gasilcev na Sladki Gori. Z manjšim avtobusom smo se odpravili na planiran izlet v Velenje. Sonce nas je pozdravilo že zjutraj in nas spremljalo skozi ves dan.

Pot nas je vodila skozi Šmarje, Šentjur in Dole, kjer smo se vključili na avtocesto. Nadaljevali smo do Velike Pirešice, kjer je bil prvi postanek za jutranjo kavo in čaj, zraven smo si privoščili tudi krofe. Ura se je pomikala proti deveti zato smo morali pohiteti, ker nas je v Muzeju premogovništva v Velenje pričakoval vodič, da nas popelje kar 157 metrov globoko pod zemljo.

Sam spust v rudnik je bil pravo doživetje, kakor tudi vse kar smo videli pod površino zemlje. Po uri in pol ogleda smo z užitkom pojedli pravo rudarsko malico nato pa smo se z rudniškim vlakom odpeljali do dvigala, s katerim smo se dvignili nazaj na površje. Pot smo nadaljevali na Velenjski grad. Tam nas je pričakal prijazen gospod, ki nam je kar uro in pol razlagal o bogati zgodovini gradu, o razstavah in dogodkih, ki se odvijajo v gradu.. Videli in slišali smo zelo veliko zanimivega. Po končanem ogledu smo se okrepčali z malico, ki smo jo imeli s seboj na avtobusu.

Pot smo nadaljevali proti Šoštanju, kjer smo si v Muzeju usnjarstva ogledali način dela pred desetletji. Zunaj smo videli še vse stroje s katerimi so si v takratnem času pomagali pri predelavi kož v usnje.

Iz Šoštanja nas je pot vodila na Kavčnikovo domačijo, kjer smo si pogledali najstarejšo še ohranjeno dimnico pri nas. Do same domačije smo se morali sprehoditi kakšnih 500 metrov po gozdu, kar nam je še dodatno popestrilo izlet, saj se je gozd bohotil v čudoviti paleti jesenskih barv. Lahko smo nabirali celo gobe.

Ker se je dan že prevešal v popoldan smo se počasi odpravili na pozno kosilo, ki smo si ga privoščili v gostišču Pri Vidi. Pošteno smo se okrepčali in se počasi podali na pot proti domu. Na Sladko Goro smo se vrnili okoli osme ure zvečer.
Skupaj smo preživeli čudovit dan, pa čeprav se je izleta udeležilo samo 15 izletnikov. Vsi smo bili zelo navdušeni in prepričani, da se bomo prihodnjih izletov v organizaciji društva z veseljem udeležili.

back to top